De Wet Breyne: Onmisbare Bescherming voor Kopers van Nieuwbouw

Over vastgoed
0036 DSCF5474 Melvinkobe Photography | Axel Lenaerts
0010 DSCF5405 Melvinkobe Photography | Axel Lenaerts
0024 DSCF9915 Melvinkobe Photography | Axel Lenaerts

De Wet Breyne: Bescherming voor Kopers van Nieuwbouw

Wil je een woning laat bouwen, een te bouwen woning kopen of een woning in aanbouw kopen? Dan biedt de wet Breyne bescherming tegen allerlei risico. In dit blogartikel leggen we uit wat de Wet Breyne precies inhoudt, wanneer deze van toepassing is, en welke garanties deze wet biedt.

Wat is de Wet Breyne?

De Wet Breyne, ook wel bekend als de woningbouwwet, werd in het leven geroepen om kopers van nieuwbouwwoningen, te bouwen woningen en woningen in aanbouw beter te beschermen. Deze wet verplicht verkopers, aannemers en bouwpromotoren om volledige en correcte informatie te verstrekken en om financiële garanties te bieden aan de kopers. Dit beschermt de koper tegen faillissement van de bouwer en garandeert volledige transparantie, zonder onrechtmatige bedingen in het contract. De meeste bepalingen van de Wet Breyne zijn dwingen.

0011 DSCF9850 Melvinkobe Photography | Axel Lenaerts

Wanneer is de Wet Breyne van Toepassing?

De Wet Breyne is van toepassing op verschillende situaties:

  • Sleutel-op-de-deur woningen
  • Verkopen op plan
  • Grote renovaties waarbij de renovatiekosten meer dan 80% van de totale aankoopprijs en meer dan 18.600 euro bedragen.

De wet is van toepassing op woningen die bedoeld zijn als hoofdverblijfplaats, tweede verblijf of voor gemengd gebruik (zowel professioneel als residentieel). De toekomstige eigenaar moet minstens één betaling doen voordat de werken volledig voltooid zijn. Wanneer aan deze voorwaarden is voldaan is de Wet Breyne van toepassing.

Welke Bescherming Biedt de Wet Breyne?

De Wet Breyne biedt kopers diverse vormen van bescherming:

  • Verplichte Waarborg: De verkoper of bouwpromotor moet een waarborg storten die minimaal 5% van de totale prijs bedraagt. Dit beschermt de koper in geval van faillissement van de aannemer.
  • Gestructureerd Betalingsplan: De betalingen worden in schijven afgehandeld, afhankelijk van de voortgang van de bouw. Dit voorkomt dat de koper te veel vooraf betaalt en voorkomt geldverlies moest bouw niet volledig afgewerkt worden.
  • Recht op Informatie: De koper moet gedetailleerde en volledige informatie ontvangen over de totale prijs, betalingsvoorwaarden, bouwplanning en garanties.
  • Opleveringskeuring: De koper heeft het recht om een expert in te schakelen om te controleren of de woning volgens de overeenkomst is opgeleverd.
  • Herstel van Gebreken: De verkoper of bouwpromotor is verplicht om eventuele gebreken te herstellen.
  • Begrensd voorschot: Het voorschot dat bij het sluiten van het contract betaald wordt, mag niet meer dan 5% van het totale bedrag van het contract bedragen.
  • Vooraf vastgestelde totaalprijs: De totaalprijs wordt vooraf vastgelegd, ook de voorwaarden waaronder de prijs kan veranderen worden vooraf afgesproken.
  • Oplevering in twee fases: De woning moet in twee fasen worden opgeleverd: de voorlopige oplevering en de definitieve oplevering.
  • Tienjarige aansprakelijkheid: De onderneming (aannemer of verkoper) is gedurende tien jaar aansprakelijk voor elk ernstig gebrek, zichtbaar of verborgen, dat de stabiliteit of de stevigheid van de woning aantast.
Sint Gillis Waas Blokstraat2 4 11 | Axel Lenaerts

Uitzonderingen en Beperkingen

De Wet Breyne is niet van toepassing als de toekomstige eigenaar afzonderlijke contracten afsluit met verschillende aannemers of als de werken plaatsvinden in een woning die de koper al in eigendom heeft. Daarnaast is de wet niet van toepassing op contracten met bepaalde entiteiten, zoals gemeenten, of wanneer de toekomstige eigenaar woningen bouwt als professionele activiteit.

Waarom is de Wet Breyne Belangrijk?

De Wet Breyne biedt kopers bescherming tegen risico’s zoals faillissement van de bouwer of slechte uitvoering van de bouwwerken. Dit maakt het kopen van een nieuwbouwwoning of een woning in aanbouw een stuk veiliger en betrouwbaarder. Voor kopers betekent dit dat zij met meer zekerheid kunnen investeren in hun droomhuis, wetende dat hun rechten en belangen goed beschermd zijn.

Conclusie

De Wet Breyne is een cruciale wetgeving die ervoor zorgt dat kopers van nieuwbouwwoningen en woningen die nog gebouwd worden, goed beschermd zijn. Door de verplichte waarborgen en gedetailleerde informatieplicht kunnen kopers met een gerust hart hun nieuwe woning aanschaffen. Heeft u nog meer vragen omtrent de Wet Breyne of het aankopen van nieuwbouw of renovatieprojecten? Contacteer dan uw Axel Lenaerts nieuwbouwspecialist!

Klik hier om de Wet Breyne volledig te raadplegen.

Verkoop
Professioneel advies
bij de verkoop
van je woning?
Wij staan klaar
Nieuwsbrief
Mis geen
vastgoednieuws.
Axel Lenaerts | Axel Lenaerts
VRAGEN?
Contacteer ons