Woning verkopen? Het asbestattest is vanaf 23 november verplicht

Over vastgoed
0001 DSCF9822 Melvinkobe Photography | Axel Lenaerts

Het nieuwe asbestattest vanaf 23 november 2022

Wil jij je woning die gebouwd is vóór 2001 verkopen? Dan is een asbestattest verplicht vanaf 23 november 2022. Dit attest bevat informatie over eventuele asbest in je woning en toont aan of de woning asbestveilig is of niet. Op deze manier zijn zowel de koper als de verkoper duidelijk geïnformeerd.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. Asbest werd met of zonder bindmiddel verwerkt tot een grote variatie aan producten. Dit deed men door het te combineren met een bindmiddel zoals cement, karton, lijm of gips. Soms zijn in één product twee of drie verschillende soorten asbest aanwezig. In de loop der jaren vinden door verschillende invloeden aantasting van het bindmiddel plaats. Soms vergaat het bindmiddel zelfs helemaal.

In het verleden werden asbesthoudende materialen vaak gebruikt, bijvoorbeeld in gebouwen en woningen. Asbest heeft veel goede eigenschappen waardoor het heel lang populair was in gebruik: het is sterk, slijtvast, goedkoop en brandwerend. Later werd algemeen bekend dat asbest grote risico's voor de gezondheid met zich mee kan brengen en werd het gebruik ervan verboden.

Waarom een asbestattest?

Het verbod op asbest is ontstaan omwille van de gezondheidsrisico’s die het materiaal met zich meebracht. Het inademen van asbestvezels kan leiden tot tal van aandoeningen zoals buikvlieskanker, borstvlieskanker, longkanker en stoflongen.

Wat we wel kunnen vaststellen is dat asbestvezels pas vrijkomen wanneer een bouwproduct waar asbest in verwerkt zit, niet meer intact is. Wanneer dergelijk product schade oploopt en de vezels dus vrijkomen loopt men ernstig gevaar als je deze vezels inademt. Het is dan ook uiterst belangrijk dat iedereen die van plan is te verbouwen of te renoveren weet óf en waar er asbesthoudende materialen verborgen zitten. In 2001 werd het gebruik van asbest verboden in België en ook het actuele asbestattest is hier een gevolg van.

0045 DSCF9998 Melvinkobe Photography | Axel Lenaerts
0002 DSCF9825 Melvinkobe Photography | Axel Lenaerts
0015 DSCF9878 Melvinkobe Photography | Axel Lenaerts
0041 DSCF9986 Melvinkobe Photography | Axel Lenaerts

Wat is het asbestattest nu precies?

Dit document bevat niet alleen een analyse over de asbestveiligheid van de woning, maar ook advies over waar in de woning het asbest zich exact bevindt en hoe je het aanwezige asbest kan beheren of verwijderen.

Hoe geraak ik aan een asbestattest?

1. Contacteer Axel Lenaerts. Als makelaar kennen zij diverse deskundigen die op een kwalitatieve manier het asbestattest zullen opmaken.

2. Een asbestdeskundige zal ter plaatse komen voor een visuele inspectie. Deze voert een beoordeling uit, alsook een eventuele staalafname.

3. Op basis van de visuele inspectie en het stalenonderzoek wordt er een uniek asbestattest voor elk eigendom afgeleverd. De asbestdeskundige bezorgt het asbestattest aan OVAM en aan de eigenaar.

AXEL LENAERTS 110621 161 A4994 WEB | Axel Lenaerts

Is het asbestattest verplicht?

Vanaf 23 november 2022 wordt het verplicht om bij de verkoop van een woning die gebouwd werd vóór 2001 over een asbestattest te beschikken. De informatie uit het asbestattest wordt dan door de notaris of makelaar opgenomen in de compromis en uiteindelijk in de notariële akte.

Niet alleen geldt deze verplichting voor diegenen die hun eigendom gaan verkopen, maar vanaf 2032 zal iedereen over een asbestattest van zijn of haar eigendom (ouder dan 2001) moeten beschikken.

Wanneer je een huis of appartement wil verhuren moet je als eigenaar verplicht een kopie van het asbestattest bezorgen aan de nieuwe huurders. Voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw die onder het stelsel van gedwongen mede-eigendom vallen, geldt dit pas vanaf 1 mei 2025. Vanaf 2036 is een asbestattest voor de gemeenschappelijke delen standaard verplicht voor elke mede-eigenaar.

Wat voor invloed heeft het asbestattest nu op de verkoop van uw eigendom?

Het asbestattest moet vermeld worden bij het ondertekenen van de compromis. Men raadt wel aan om over dit attest te beschikken bij het begin van het verkoopproces omwille van de invloed op de koopbereidheid van de kandidaat-kopers.

Hier komt wel een kost bij kijken. Men schat de kost voor het opmaken van het asbestattest tussen de 300 euro à 600 euro. Deze prijs kan natuurlijk oplopen naargelang de staalafnames die moeten uitgevoerd worden. Deze prijs is inclusief de retributie van 50 euro voor OVAM.

De grote vraag of dit attest invloed zal hebben op de verkoopprijs van uw eigendom is moeilijk te beantwoorden. Zo zal een koper met renovatieplannen bereid zijn meer te betalen voor een woning met weinig of geen asbest dan voor een woning met tal van asbesthoudende materialen. De kost voor het deskundig verwijderen van deze materialen valt dan ook niet te onderschatten.

Nog vragen?

Heb je nog vragen over dit onderwerp, over de verkoop, verhuur of beheer van je woning? Contacteer dan zeker één van onze kantoren of kom eens langs in Gent, De Pinte/Sint-Martens-Latem, Destelbergen, Oudenaarde of Sint-Niklaas.

Verkoop
Professioneel advies
bij de verkoop
van je woning?
Wij staan klaar
Nieuwsbrief
Mis geen
vastgoednieuws.
Axel Lenaerts | Axel Lenaerts
VRAGEN?
Contacteer ons